Keystone logo
Ethica Institute Of Islamic Finance

Ethica Institute Of Islamic Finance

Ethica Institute Of Islamic Finance

Introducere

Credem că interesul este cauza principală a majorității problemelor lumii.

Dacă nu am avea dobândă compusă, nu am avea nevoie de creștere compusă. Și dacă nu am avea nevoie de creștere compusă, nu am avea cea mai mare parte a sărăciei provocate de datorii, a războaielor înfometate de resurse și a schimbărilor climatice fugace pe care le vedem acum. Experții spun că chiar și pandemia noastră actuală este rezultatul scăderii biodiversității, în mare parte determinată de o mentalitate de creștere rapace. Toate dobânzile - indiferent dacă sunt dobânzi simple sau dobânzi compuse, fie că sunt la rate foarte mici sau la rate foarte mari - cresc atât de repede încât pur și simplu nu putem ține pasul.

Aveți nevoie de un exemplu? Brazilia găzduiește frumoasa pădure tropicală amazoniană. Această minune luxuriantă ne furnizează un sfert din oxigenul din lume. Din păcate, această pădure va dispărea în viața noastră. De ce? Așadar, Brazilia poate achita datorii de 200 de miliarde de dolari. Cum? Cu cherestea.

Sau luați un exemplu mai aproape de casă. Sunteți sau cineva pe care îl cunoașteți zdrobit de datoria personală în creștere? 43% din toate familiile americane cheltuiesc acum mai mult decât câștigă în fiecare an. Și această problemă se înrăutățește în fiecare an pentru milioane de familii din întreaga lume.

Credem că există o legătură între interes și multe dintre problemele lumii. Și credem că finanțarea islamică poate ajuta la rezolvarea unora dintre aceste probleme.

Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de două lucruri: litera legii și spiritul legii. Pentru ca litera legii să funcționeze, finanțele islamice trebuie să respecte niște standarde minime de bază. Standarde care nu vor fi luate în serios decât dacă băncile centrale încep să scoată unele licențe.

Cel mai bun standard din industrie - de facto în peste 90% din jurisdicțiile financiare islamice mondiale - este AAOIFI (pronunțat „ao-fee”), care reprezintă Organizația de contabilitate și audit pentru instituțiile financiare islamice. AAOIFI reunește cercetători din întreaga lume care sunt de acord cu standardele Shariah. Și pentru că AAOIFI oferă standarde minime, dacă nu este AAOIFI , probabil că nu este compatibil cu Shariah. După cum a spus un savant, „Cel mai apropiat lucru pe care îl avem de Ijma (consensul științific) în finanțele islamice este AAOIFI ”. Ijma , după cum știți, este cea mai înaltă sursă de probă după Coran și hadith din jurisprudența islamică tradițională. Credem că respectarea standardelor AAOIFI Shariah - și întrebarea dacă banca, cărturarul sau instructorul dvs. le urmărește - este un bun punct de plecare pentru a urma litera legii.

Dar nu ne putem opri aici. Finanțele islamice trebuie să urmeze și spiritul legii.

Trebuie să promovăm structuri bazate pe acțiuni , cum ar fi Musharakah și Mudarabah și de a reduce dependența de structuri , cum ar fi expediente Murabaha. Trebuie să-l eliminăm pe Tawarruq . Și la un nivel mai larg, trebuie să abordăm problema mai mare a operațiunilor bancare fracționare cu rezerve de datorii. De ce ajung băncile să împrumute bani pe care nu îi au? Și să câștigi bani pe bani care nu există? Are vreun sens?

În timp ce realitatea este că băncile nu vor dispărea în curând, un prim pas către provocarea bancară fracțională de rezervă a datoriilor este stabilirea unei monede bazate pe aur recunoscute la nivel global. Acest lucru forțează imediat piața să lege tranzacțiile de active, mai degrabă decât să le bazeze pe simple numere din interiorul computerelor.

Deci, de unde începem cu promovarea legii în literă și spirit?

Credem că începe cu tine și cu mine.

Dacă aveți un cont într-o bancă convențională, mutați-vă banii la o bancă islamică. Dacă nu există bănci islamice în țara dvs., deschideți un cont în străinătate într-o țară care o are.

Dacă sunteți bancher, puteți începe să faceți două lucruri la banca dvs.: 1) verificați dacă produsele băncii dvs. sunt conforme cu AAOIFI . Cele mai recente standarde sunt disponibile pe www. AAOIFI .com ; și 2) începe trecerea la Musharakah și Mudarabah pentru o varietate de activități , de la managementul lichidității în vederea finanțării comerțului. Și dacă banca dvs. nu oferă finanțe islamice, începeți să întrebați de ce.

Dacă sunteți un AAOIFI reglementare, iar finanțarea islamică este deja practicată în jurisdicția dvs., presați băncile să respecte AAOIFI sau riscați să li se suspende licențele. La un nivel mai larg, sprijiniți industria microfinanțării islamice. Dacă finanțarea islamică nu a ajuns încă la jurisdicția dvs., promovați conștientizarea prin inițiative de formare și educație.

Dacă sunteți antreprenor, probabil că aveți o abilitate pe care industria financiară islamică ar putea să o folosească. Visează mare: creează o companie, o instituție bazată pe comunitate, o monedă locală, un sat cu spirit ecologic sau un produs inovator. În majoritatea țărilor, oamenilor le lipsesc în continuare alternative fără dobândă la finanțarea acasă, educației și asistenței medicale. De ce este mai ușor să emiți un Sukuk de miliarde de dolari decât să strângi un singur ban pentru o finanțare a educației conformă cu Shariah? Cum putem operaționaliza mai bine Zakah? Cum construim modele de încredere deținute de comunitate bazate pe Waqf?

Dacă sunteți student, învățați finanțe islamice. Gândiți-vă dincolo de cariera standard și luați în considerare în mod serios să începeți ceva pe cont propriu. Fă ceea ce îți place și succesul va urma.

Și dacă sunteți un educator care încearcă - ca noi - să schimbe finanțele islamice în bine, aveți răbdare. Schimbarea durabilă durează ani, adesea decenii. Rezistați tentației de a „arunca copilul afară cu apa de baie” și respingeți toate finanțele islamice. Industria este încă o lucrare în curs, cu un drum lung de parcurs. Fii parte din acest progres, mai degrabă decât să te apuci de o nouă teorie uimitoare a economiei, care lasă clientul obișnuit să se zgârie în cap întrebându-se cum să finanțeze o casă mică pentru familia sa. De exemplu, trebuie doar să promovați Diminuarea Musharakah . Mediul structural mai profund, pe care îl moștenește finanțele islamice - operațiuni bancare fracționare de rezervă a datoriilor, monedă fiduciară - nu sunt rezolvate prin înlocuirea produselor. Ele sunt rezolvate prin înlocuirea sistemelor: valute pe bază de aur emise de băncile centrale islamice.

Credem că acest secol - într-adevăr, următorii ani - va fi ca nimic înainte. Încălzirea globală va însemna mai puțină mâncare și apă. Uleiul de vârf va însemna mai puțină energie. Iar crizele financiare repetate vor însemna mai puțină certitudine. Ne putem arunca mâinile în sus și ne putem îndepărta de resemnare. Sau putem identifica problemele de rădăcină și putem face ceva în acest sens. Dumnezeu doar ne face responsabili pentru acțiunile noastre. El are grijă de rezultate.

Credem că este timpul să punem sub semnul întrebării în mod deschis paradigma bazată pe dobânzi și să promovăm finanțarea fără dobândă ca alternativă dovedită. A sosit timpul. Dar primul pas pentru a pune la îndoială o paradigmă și a oferi o alternativă este să vă educați.

Abia atunci vei crede. Pentru că dacă crezi, la fel vor face și ceilalți.

Locații

  • Dubai

    Dubai, Emiratele Arabe Unite

    Întrebări